Οφθαλμιατρειο Θεσσαλονικη

Αστιγματισμός

Αστιγματισμός - Οφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος

Αστιγματισμός: τί είναι;

Ο αστιγματισμός (astigmatism) είναι μια συχνή διαθλαστική ανωμαλία. Ο
αστιγματισμός οφείλεται σε ατέλειες στην κυρτότητα είτε του κερατοειδή (corneal
astigmatism) είτε του κρυσταλλοειδή φακού (lenticular astigmatism) του οφθαλμού.
Η ανομοιομορφία της κυρτότητας έχει ως αποτέλεσμα οι φωτεινές ακτίνες να
εστιάζουν σε διαφορετικά επίπεδα και ο ασθενής βλέπει τα αντικείμενα θολά και
παραμορφωμένα σε όλες τις αποστάσεις – κοντινές και μακρινές.

Αστιγματισμός - Οφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος
Πώς βλέπει ένας ασθενής με αστιγματισμό

Ο αστιγματισμός μπορεί να είναι εκ γενετής ή να εμφανιστεί αργότερα. Ένας τραυματισμός, ένα χειρουργείο ή μια ασθένεια μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξή του (επίκτητος αστιγματισμός). Πολύ συχνό φαινόμενο είναι ο αστιγματισμός να συνυπάρχει και με άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες, τη μυωπία ή την υπερμετρωπία.

Συμπτώματα Αστιγματισμού

Διάγνωση Αστιγματισμού

Η διάγνωση του αστιγματισμού πραγματοποιείται με οφθαλμολογική εξέταση από τον οφθαλμίατρο. Η εξέταση για διάγνωση του αστιγματισμού είναι ανώδυνη και περιλαμβάνει έλεγχο της οπτικής σας οξύτητας και της τοπογραφίας του κερατοειδή με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων (κερατόμετρο, ψηφιακός πίνακας οπτοτύπων κ.α.). Ο αστιγματισμός μετράται τόσο σε βαθμούς (διοπτρίες) όσο και σε μοίρες (γωνία). Κατά την πρώτη επίσκεψη στον οφθαλμίατρο συστήνεται να πραγματοποιείται πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος, καθώς και βυθοσκόπηση, για να αποκλειστούν άλλες συνυπάρχουσες διαθλαστικές ανωμαλίες ή οφθαλμικές παθήσεις.

Πρόγνωση Αστιγματισμού

Ο αστιγματισμός συνήθως μένει σταθερός χωρίς να παρουσιάζει μεταβολές κατά τη διάρκεια της ζωής. Οποιαδήποτε αξιοσημείωτη αλλαγή στον τύπο ή τους βαθμούς του αστιγματισμού πρέπει να διερευνάται ενδελεχώς από τον οφθαλμίατρο καθώς μπορεί να σχετίζεται με σοβαρές παθολογικές καταστάσεις (π.χ. κερατόκωνο). Τραυματισμοί, μολύνσεις που προκαλούν ουλές στον κερατοειδή ή άλλα εξωτερικά αίτια συχνά αποτελούν τον λόγο ανάπτυξης επίκτητου αστιγματισμού κατά τη διάρκεια της ζωής. Ο μικρού μεγέθους αστιγματισμός συνήθως δε δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα όρασης και δεν περιορίζει τη λειτουργικότητα των ασθενών. Η διάγνωση και η διόρθωση του αστιγματισμού στα παιδιά είναι πολύ σημαντική ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα εμφάνισης αμβλυωπίας, το λεγόμενο “τεμπέλικο μάτι”.

Θεραπεία Αστιγματισμού

Η θεραπεία του αστιγματισμού ουσιαστικά στοχεύει στη διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος του ματιού. Επειδή υπάρχουν διάφοροι τύποι αστιγματισμού (ομαλός, ανώμαλος, ορθογωνικός, συμμετρικός κ.α.) η θεραπεία του αστιγματισμού πρέπει είναι εξατομικευμένη.

Συνταγογράφηση Γυαλιών μέσω ΕΟΠΥΥ

Το Οφθαλμιατρείο MY EYE CLINIC είναι Πιστοποιημένο από τον ΕΟΠΥΥ.

Φακοί Επαφής Εφαρμογή - Μόλυνση

Σωστή χρήση των φακών επαφής: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ.

Η αποκατάσταση της όρασης γίνεται αμέσως μετά το χειρουργείο και βελτιώνεται περαιτέρω τις επόμενες ημέρες. Και οι δύο τεχνικές είναι ανώδυνες, δε χρησιμοποιούνται βελόνες (η αναισθησία γίνεται με οφθαλμικές σταγόνες), δε χρησιμοποιούνται ράμματα, και διαρκούν λιγότερο από 15 λεπτά και για τα δύο μάτια! Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας σε 1-2 μέρες (Μέθοδος Lasik-Fetmosecond Laser).

Ενδοφθάλμιοι Φακοί (Τορικοί Αστιγματικοί Ενδοφακοί): Χρησιμοποιούνται
για τη διόρθωση του αστιγματισμού συνδυαστικά με το χειρουργείο του
καταρράκτη. Έτσι, απαλλάσσεται πλήρως ο ασθενής από τα γυαλιά
οράσεως και τους φακούς επαφής μετά το χειρουργείο!

Επέμβαση Ματιών με Laser

Μάθετε περισσότερα για την επέμβαση με laser.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ο Dr Αθανάσιος Καραμήτσος διατηρεί Οφθαλμολογικό Ιατρείο στην οδό Μητροπόλεως 41, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με μεγάλη εμπειρία στη Χειρουργική Οφθαλμολογία, αναλαμβάνει τη βελτίωση της όρασής σας με την κατάλληλη για την περίπτωσή σας μέθοδο. Καλέστε για Διάγνωση και Θεραπεία Παθήσεων Ωχράς Κηλίδας.

Καλέστε για ΡαντεβούOnline Ραντεβού

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

ΩΡΑΡΙΟ

Κατόπιν Ραντεβού

Δευτέρα έως Παρασκευή
09.00 – 21.00