Βιτρεκτομή για Αφαίρεση Επιωχρικής Μεμβράνης

Η επιωχρική μεμβράνη ή επαμφιβληστροειδική μεμβράνη είναι μια διαφανής μεμβράνη στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς, η οποία επηρεάζει την περιοχή της ωχράς κηλίδας. Η μεμβράνη αυτή εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες άνω των 60 ετών και μάλιστα σε ποσοστό έως και 30% υπάρχει και στα δύο μάτια του ασθενή.

Πώς αντιμετωπίζεται η επιωχρική μεμβράνη;

Η μεμβράνη αφαιρείται χειρουργικά. Η χειρουργική τεχνική είναι η pars plana βιτρεκτομή (συνήθως 25G ή 27G) και αφαίρεση της μεμβράνης με ειδική λαβίδα. Στην πλειοψηφία η επέμβαση γίνεται υπό τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά. Μετά το χειρουργείο το μάτι είναι καλυμμένο. Η γάζα παραμένει στο μάτι 24 ώρες μετά την επέμβαση και ο ασθενής θα πρέπει να χρησιμοποιήσει οφθαλμικές σταγόνες για 1 μήνα περίπου.

Πότε πρέπει να γίνει το χειρουργείο;

Η αντιμετώπιση μιας ιδιοπαθούς μεμβράνης εξαρτάται από τα συμπτώματα και τη διάρκειά τους. Τις περισσότερες φορές και όταν η οπτική οξύτητα είναι καλή, η απόφαση για χειρουργική επέμβαση εξαρτάται κυρίως από το πόσο τα συμπτώματα επηρεάζουν τη ζωή του ασθενούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις επιλέγεται το χειρουργείο για οράσεις κάτω από 3-4/10.

Πότε και σε τι βαθμό βελτιώνεται η όραση μετά το χειρουργείο;

Η όραση βελτιώνεται στο μεγαλύτερο αριθμό των ασθενών (~80%) σε διαφορετικό βαθμό και ανά περίπτωση. Βελτίωση πολλές φορές αναμένεται αρκετούς μήνες μετά το χειρουργείο.

Παρακάτω παρατίθεται βίντεο χειρουργείου ασθενούς με επιωχρική μεμβράνη του ιατρείου μας My Eye Clinic από τον χειρουργό οφθαλμίατρο Dr Αθανάσιο Καραμήτσο. Η όραση του ασθενή βελτιώθηκε σημαντικά σε μόνο μερικές εβδομάδες από το χειρουργείο.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

ΩΡΑΡΙΟ

Κατόπιν Ραντεβού

Δευτέρα έως Παρασκευή
09.00 – 21.00

ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Μητροπόλεως 41 Θεσσαλονίκη,Κέντρο
Οφθαλμιατροι Θεσσαλονικη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος
Οφθαλμιατροι Θεσσαλονικη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

iridokyklitida
kataraktis-matia
iliaki-ekfylisi-oxras-kylidas