Βυθοσκόπηση

Διάγνωση και Θεραπεία Παθήσεων Ωχράς Κηλίδας

Πριν την βυθοσκόπηση ο Οφθαλμίατρος θα βάλει ειδικές σταγόνες στα μάτια σας. Οι σταγόνες αυτές μετά από 10-15 λεπτά θα προκαλέσουν μυδρίαση (δηλαδή διαστολή της κόρης του οφθαλμού). Αυτό θα επιτρέψει τον Οφθαλμίατρο με τη βοήθεια ειδικών φακών να εξετάσει το εσωτερικό των ματιών σας, με ιδιαίτερη έμφαση το οπτικό νεύρο, τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς και την ωχρά κηλίδα.

Η διάγνωση της ηλικιακής εκφύλισης και του οιδήματος της ωχράς κηλίδας από διαβήτη ή άλλη αιτιολογία επιτυγχάνεται με κλινική εξέταση από τον Οφθαλμίατρο (βυθοσκόπηση), αλλά και με ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις όπως η OCT (οπτική τομογραφία συνοχής). Σε ειδικές περιπτώσεις θα χρειαστούν και άλλες ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις, όπως: η OCT αγγειογραφία («αναίμακτη» αγγειογραφία (χωρίς σκιαγραφικό), η φλουροαγγειογραφία (με σκιαγραφικό), η αγγειογραφία με πράσινο ινδοκυανίνης.
Κάποιοι ασθενείς δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν υποστεί βλάβη στην ωχρά κηλίδα παρά μόνο όταν χάσουν μεγάλο μέρος της κεντρικής τους όρασης. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν το άλλο μάτι βλέπει καλά. Ο Οφθαλμίατρος ωστόσο, μπορεί να διαγνώσει από το πρώιμο κιόλας στάδιο τη νόσο, μέσω Κλινικής Οφθαλμολογικής Εξέτασης (Βυθοσκόπηση).

Ο Οφθαλμολογικός Έλεγχος περιλαμβάνει:

  • Κλινική Εξέταση για έλεγχο όρασης με ειδικό οπτότυπο
  • Βιομικροσκόπηση προσθίου και οπισθίου ημιμορίου (βυθοσκόπηση) του οφθαλμού
  • Απεικόνιση του πίσω μέρους του ματιού (έλεγχος παρουσίας υγρού και νεοαγγείων) με τη χρήση ειδικής κάμερας.
  • Οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) και αγγειογραφία με ή χωρίς σκιαγραφικό
  • Η διάρκεια της πλήρους εξέτασης δεν ξεπερνά τη μία ώρα περίπου.

Τι ακριβώς είναι η ωχρά κηλίδα;

Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας λεπτός χιτώνας στο πίσω μέρος του οφθαλμού (παίζει τον ρόλο φωτογραφικού φιλμ). Η ωχρά κηλίδα καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή, ένα λεπτό στρώμα φωτοευαίσθητων νευρικών κυττάρων και ινών. Η ωχρά είναι το σημείο στο οποίο εστιάζεται το φως όταν κοιτούμε ένα αντικείμενο, υπεύθυνη για την ευκρινή όραση (λεπτομέρειες των αντικειμένων), καθώς και για την έγχρωμη όραση.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

ΩΡΑΡΙΟ

Κατόπιν Ραντεβού

Δευτέρα έως Παρασκευή
09.00 – 21.00

ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Μητροπόλεως 41 Θεσσαλονίκη,Κέντρο
Οφθαλμιατροι Θεσσαλονικη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος
Οφθαλμιατροι Θεσσαλονικη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

iridokyklitida
iliaki-ekfylisi-oxras-kylidas
apokollisi-amfivlistroeidous