Ιριδοκυκλίτιδα

Ιριδοκυκλίτιδα - Οφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος

Ιριδοκυκλίτιδα: τι είναι;

Η Ιριδοκυκλίτιδα είναι μία φλεγμονώδης νόσος του ραγοειδούς χιτώνος του οφθαλμού.

Ανατομία της Ιριδοκυκλίτιδας

Ο οφθαλμός αποτελείται από χιτώνες. Εξωτερικά βρίσκεται ο σκληρός χιτώνας του οφθαλμού ,στο μέσο ο ραγοειδής και εσωτερικά ο αμφιβληστροειδής. Τον ραγοειδή χιτώνα των αποτελούν η ίριδα και το ακτινωτό σώμα προς τα εμπρός και ο χοριοειδής προς τα πίσω.

Ταξινόμηση ανατομική

Οι φλεγμονές του ραγοειδούς χιτώνος λέγονται ραγοειδίτιδες: η πρόσθια ραγοειδίτιδα ή ιριδοκυκλίτιδα, η μέση ραγοειδίτιδα και η οπίσθια ραγοειδίτιδα.

Αιτιολογία

Οι ιριδοκυκλίτιδες έχουν πολλά αίτια, είναι όμως συχνά ιδιοπαθείς, δηλαδή δεν ανευρίσκεται το ακριβές αίτιο τους. Μπορεί όμως και να συνοδεύουν άλλες οφθαλμικές ή συστηματικές αιτίες. Μερικά νοσήματα που σχετίζονται με αυτήν είναι τα εξής:

  • Πρόσθια ραγοειδίτιδα μπορεί να ακολουθήσει έναν τραυματισμό ή μια χειρουργική επέμβαση, ενώ αρκετά συχνό αίτιο είναι και οι ερπητικές λοιμώξεις του οφθαλμού, συμπεριλαμβανομένου και του έρπητα ζωστήρα.

Άλλες φορές σχετίζονται με το λευκοκυτταρικό αντιγόνο B27 (HLA-B27).

  • Συστηματικά νοσήματα, όπως οι όρο-αρνητικές αρθρίτιδες (αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα κ.α.) αλλά και η φυματίωση, η σύφιλη και η σαρκοείδωση, μπορούν να είναι αίτια ιριδοκυκλίτιδας.

Συχνά συμπτώματα είναι: η φωτοφοβία, ο πόνος που επιδεινώνεται με το διάβασμα, η δακρύρροια και η ερυθρότητα, που μπορεί να είναι εντονότερη γύρω από τον κερατοειδή. Οι ιριδοκυκλίτιδες μπορεί να είναι οξείες ή χρόνιες, ετερόπλευρες ή αμφοτερόπλευρες, ενώ αρκετά συχνά υποτροπιάζουν.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

ΩΡΑΡΙΟ

Κατόπιν Ραντεβού

Δευτέρα έως Παρασκευή
09.00 – 21.00

ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Μητροπόλεως 41 Θεσσαλονίκη,Κέντρο
Οφθαλμιατρειο στη Θεσσαλονικη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος
Οφθαλμιατρος Θεσσαλονικη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος
Οφθαλμιατρος Θεσσαλονικη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας – Οφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη – Dr Καραμήτσος Αθανάσιος
Μυωπία – Οφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη – Dr Καραμήτσος Αθανάσιος
Καταρράκτης – Οφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη – Dr Καραμήτσος Αθανάσιος
Call Now Button