Μυωπία

Μυωπία - Οφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος

Η Μυωπία (myopia / nearsightness) είναι μια συχνή διαθλαστική ανωμαλία του ματιού η οποία προκύπτει λόγω αυξημένης καμπυλότητας του κερατοειδούς ή αυξημένου μεγέθους του οφθαλμού (μεγάλο αξονικό μήκος). Στα άτομα που πάσχουν από μυωπία η δέσμη των ακτίνων που εισέρχεται στο μάτι δεν εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα αλλά πιο μπροστά από αυτόν. Το αποτέλεσμα είναι ο ασθενής να βλέπει θολά τα αντικείμενα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση, ενώ η όρασή του είναι φυσιολογική για τα αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.


Πώς βλέπει ένας ασθενής με μυωπία

Η μυωπία μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά ή απότομα, ενώ πιο συχνή είναι η αύξησή της κατά την περίοδο της ανάπτυξης και η σταθεροποίησή της κατά την ενηλικίωση.

Συμπτώματα Μυωπίας

 • Θαμπή ή θολή όραση όταν κοιτάτε αντικείμενα που βρίσκονται μακριά σας
 • Μερικό κλείσιμο / σφίξιμο των βλεφάρων στην προσπάθεια να δείτε καθαρά
 • Δυσκολία σε δραστηριότητες, π.χ. στην οδήγηση, κυρίως την νύχτα
 • Ανάγκη του να καθίσετε κοντά στην τηλεόραση, τον πίνακα ή την οθόνη που παρακολουθείτε, ή να φέρετε πολύ κοντά σας το βιβλίο που διαβάζετε

Διάγνωση μυωπίας

Η διάγνωση της μυωπίας πραγματοποιείται με οφθαλμολογική εξέταση από τον οφθαλμίατρο. Η εξέταση για διάγνωση της μυωπίας είναι ανώδυνη και περιλαμβάνει έλεγχο των βαθμών της μυωπίας (διοπτρίες) και της οπτικής σας οξύτητας με χρήση σύγχρονων μηχανημάτων (διαθλασίμετρο, σκιασκόπιο, ηλεκτρονικό φορόπτερο κ.α.). Κατά την πρώτη επίσκεψη στον οφθαλμίατρο συστήνεται να πραγματοποιείται πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος, καθώς και βυθοσκόπηση, για να αποκλειστούν άλλες πιθανές παθολογικές παθήσεις.

Πρόγνωση Mυωπίας

Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων πάσχουν από μυωπία. Τις περισσότερες φορές η μυωπία είναι κληρονομική, εμφανίζεται και εξελίσσεται κατά την περίοδο της ανάπτυξης ενώ σταθεροποιείται μετά την ενηλικίωση. Σε περίπτωση που η μυωπία είναι εκφυλιστικού τύπου (κακοήθη / εκφυλιστική μυωπία) μπορεί να παρατηρηθούν έντονες παθολογοανατομικές αλλοιώσεις στον βυθό του ματιού. Η υψηλή μυωπία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη, γλαυκώματος, ρωγμής στον αμφιβληστροειδή ή αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.

Ζητήστε ΑΜΕΣΑ τη συμβουλή του Οφθαλμιάτρου σας αν παρουσιάσετε αιφνίδια:

 • Μυοψίες (Μυγάκια) σε ένα ή και τα δύο μάτια σας. Πρόκειται για μικροσκοπικές τελείες (στίγματα) που παρεμβάλλονται στο οπτικό σας πεδίο και πιθανόν να έχετε την αίσθηση πως «επιπλέουν»
 • Φωταψίες (Λάμψεις) σε ένα ή και τα δύο μάτια σας
 • Μια σκιά σαν κουρτίνα που φαίνεται να παρεμβάλλεται στο οπτικό σας πεδίο

Τα παραπάνω συμπτώματα αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια που σχετίζονται με την υψηλή μυωπία, όπως η πρόωρη οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς, η ρωγμή στον αμφιβληστροειδή ή η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Οι δύο τελευταίες παθολογικές καταστάσεις αποτελούν οφθαλμολογικό επείγον και απαιτείται άμεση θεραπεία από τον Οφθαλμίατρό σας.

Θεραπεία Μυωπίας

Η θεραπεία της μυωπίας ουσιαστικά στοχεύει στη διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος του ματιού.

 • Γυαλιά μυωπίας: Επανεστιάζουν την οπτική δέσμη στο σωστό σημείο, δηλαδή ακριβώς επάνω στον αμφιβληστροειδή. Αποτελούν μια εξαιρετική λύση και είναι ικανά να διορθώσουν ταυτόχρονα και άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες (π.χ. τον αστιγματισμό). Στα παιδιά η διόρθωση της μυωπίας με γυαλιά οράσεως είναι πολύ σημαντική για τη σωστή ανάπτυξη της όρασης και της συνεργασίας μεταξύ των δύο οφθαλμών, ενώ τα κρύσταλλα στα παιδικά γυαλιά οράσεως πρέπει να είναι άθραυστα.
 • Φακοί επαφής: Είναι μια μικρή φακοειδής πρόθεση που τοποθετείται πάνω στον κερατοειδή χιτώνα και βοηθάει στην σωστή εστίαση της δέσμης του φωτός, ομοίως με τα γυαλιά οράσεως. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φακών επαφής, και ο κατάλληλος για εσάς θα πρέπει να προσδιοριστεί λαμβάνοντας υπόψιν όχι μόνο τους βαθμούς μυωπίας σας αλλά και την καμπυλότητα του κερατοειδή σας. Αποτελούν μια εξαιρετική λύση διόρθωσης της μυωπίας, προσφέροντας αισθητική, άνεση, ευρύ οπτικό πεδίο και ασφάλεια κατά τις αθλητικές δραστηριότητες. Παρ’ όλα αυτά απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση τους. Διαβάστε περισσότερα για τους φακούς επαφής, την εφαρμογή και την φροντίδα τους ώστε να αποφύγετε τις μολύνσεις.
 • Laser Μυωπίας: Η διαθλαστική χειρουργική χρησιμοποιείται για τη διόρθωση κάθε διαθλαστικής ανωμαλίας (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός). Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές, με συχνότερες τις μεθόδους LASIK και PRK (LASEK, Trans PRK, epi-LASIK, PRK extra, Lasik extra). Η επιλογή της τεχνικής γίνεται εξατομικευμένα για κάθε ασθενή μετά από ενδελεχή προεγχειρητικό έλεγχο. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των μεθόδων είναι η σμίλευση της επιφάνειας του οφθαλμού αμέσως κάτω από το επιθήλιο του κερατοειδή με Laser, έτσι ώστε η δέσμη φωτός να εστιάζεται πλέον σωστά πάνω στον αμφιβληστροειδή.

LASIK: Στιγμιαίοι παλμοί Laser (Fetmosecond Laser) δημιουργούν έναν κρημνό (flap) στο επιθήλιο του ματιού. Ο κρημνός ανασηκώνεται και σμιλεύεται η επιφάνεια του κερατοειδή με Laser με τρόπο που διορθώνει το διαθλαστικό σφάλμα. Τέλος τοποθετείται ο κρημνός στη θέση του. Δεν απαιτούνται ράμματα ή φακός επαφής πάνω στο μάτι, ενώ η αποκατάσταση της όρασης και η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι ταχεία. PRK: Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται συνήθως σε οφθαλμούς με λεπτό κερατοειδή ή με συγκεκριμένες ιδιομορφίες. Μετά την αφαίρεση της στιβάδας του επιθηλίου (επιφανειακά), ανασχηματίζεται το πρόσθιο τμήμα του κερατοειδούς με Laser, με τρόπο που να διορθώνει το διαθλαστικό σφάλμα. Έπειτα τοποθετείται ένας διαφανής φακός επαφής για 3-6 ημέρες μέχρι να αναγεννηθεί πλήρως το επιθήλιο του οφθαλμού (3-5 μέρες).Η αποκατάσταση της όρασης είναι σταδιακή και λίγες ημέρες μετά μπορείτε να ανταπεξέλθετε σε όλες τις δραστηριότητές σας. Η αποκατάσταση της όρασης γίνεται αμέσως μετά το χειρουργείο και βελτιώνεται περαιτέρω τις επόμενες ημέρες. Και οι δύο τεχνικές είναι ανώδυνες, δεν χρησιμοποιούνται βελόνες (η αναισθησία γίνεται με οφθαλμικές σταγόνες), δεν χρησιμοποιούνται ράμματα, και διαρκούν λιγότερο από 15 λεπτά και για τα δύο μάτια! Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας σε 1-2 μέρες (Μέθοδος Lasik) ή 5-7 μέρες (Μέθοδος PRK).

 • Ενδοφθάλμιοι Φακοί (Ενδοφακοί): Χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση της όρασης σε χειρουργεία καταρράκτη. Οι ενδοφθάλμιοι φακοί είναι Μονοεστιακοί ή Πολυεστιακοί και μπορούν να διορθώσουν την όραση σε διάφορες αποστάσεις: μακρινές, ενδιάμεσες και κοντινές. Έτσι, ταυτόχρονα με τη διόρθωση του καταρράκτη διορθώνεται και το διαθλαστικό σφάλμα, απαλλάσσοντας πλήρως τον ασθενή από τα γυαλιά οράσεως μετά το χειρουργείο!

Ο Dr Αθανάσιος Καραμήτσος διατηρεί Οφθαλμολογικό Ιατρείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με μεγάλη εμπειρία στη Χειρουργική Οφθαλμολογία, αναλαμβάνει τη βελτίωση της όρασής σας με την κατάλληλη για την περίπτωσή σας μέθοδο.

Καλέστε για ραντεβού

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

ΩΡΑΡΙΟ

Κατόπιν Ραντεβού

Δευτέρα έως Παρασκευή
09.00 – 21.00

ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Μητροπόλεως 41 Θεσσαλονίκη,Κέντρο
Οφθαλμιατρειο στη Θεσσαλονικη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος
Οφθαλμιατρος Θεσσαλονικη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος
Οφθαλμιατρος Θεσσαλονικη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Ιριδοκυκλίτιδα – Οφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη – Dr Καραμήτσος Αθανάσιος
Καταρράκτης – Οφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη – Dr Καραμήτσος Αθανάσιος
Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς – Οφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη – Dr Καραμήτσος Αθανάσιος
Call Now Button