Οφθαλμιατρειο Θεσσαλονικη

Οπή Ωχράς Κηλίδας: Χειρουργείο

Οπή Ωχράς Κηλίδα​ς Χειρουργείο - Οφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος

Οπή Ωχράς Ολικού και Μερικού Πάχους

Η οπή ωχράς κηλίδας είναι η δημιουργία κενού (ολικού ή μερικού πάχους – Full Thickness & Lamerall Macular Hole) στην περιοχή της ωχράς κηλίδας. Η κατάσταση αυτή προκαλεί διαταραχές στην ποιότητα της όρασης, αλλά και σημαντική έκπτωση στην οπτική οξύτητα ανάλογα με την έκταση της βλάβης και το χρονικό διάστημα μέχρι τη διάγνωση. Η αποκατάσταση της συγκεκριμένης παθολογίας είναι χειρουργική και απαιτείται εξειδίκευση στο συγκεκριμένο χειρουργείο.

Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Dr Αθανάσιος Καραμήτσος, μετά από πολυετή εξειδίκευση και χειρουργική εμπειρία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναλαμβάνει την αντιμετώπιση χειρουργικών παθήσεων της ωχράς κηλίδας. Καλέστε για Διάγνωση και Θεραπεία Παθήσεων Ωχράς Κηλίδας.

Καλέστε για ΡαντεβούOnline Ραντεβού

Τι είναι η Ωχρά Κηλίδα;

Η ωχρά κηλίδα είναι μια πολύ μικρή ανατομική περιοχή στο πίσω μέρος του οφθαλμού. Αποτελεί το σημαντικότερο τμήμα του αμφιβληστροειδούς, ο οποίος έχει το ρόλο του φωτογραφικού φιλμ στο μάτι μας. Το φως εστιάζεται πάνω στην ωχρά κηλίδα του αμφιβληστροειδή και τα κύτταρά της που ονομάζονται φωτοϋποδοχείς, είναι υπεύθυνα για την έγχρωμη και την λεπτομερή όραση. Συνεπώς οποιαδήποτε βλάβη στην ωχρά κηλίδα προκαλεί και σημαντική πτώση της όρασης.

Ωχρά Κηλίδα: Τι είναι;

Θεραπεία Παθήσεων Ωχράς Κηλίδας

Γιατί δημιουργείται οπή στην Ωχρά Κηλίδα;

Το μάτι μας στο εσωτερικό του είναι γεμάτο με ένα διαφανή ζελατινώδη ιστό, που ονομάζεται υαλοειδές. Ανώμαλη πρόσφυση και έλξη στην περιοχή της ωχράς κηλίδας, ενδέχεται να προκαλέσει διαχωρισμό της ωχράς κηλίδας (οπή μερικού ή ολικού πάχους).

Ποια η διαφορά ολικού και μερικού πάχους οπή ωχράς κηλίδας;

Στην οπή ολικού πάχους παρατηρείται πλήρης διαχωρισμός όλων των στιβάδων του αμφιβληστροειδούς, ενώ αντίθετα στην οπή μερικού πάχους δεν παρατηρείται διάσπαση της σημαντικής στιβάδας των φωτοϋποδοχέων και συνεπώς η πρόγνωση για την οπτική οξύτητα είναι ευνοϊκότερη.

Ποια τα συμπτώματα της οπής ολικού και μερικού πάχους;

Χαρακτηριστικά συμπτώματα της οπής ολικού πάχους είναι:
Οι περισσότεροι ασθενείς με οπή ωχράς ολικού πάχους διαμαρτύρονται για “θολούρα” όταν κοιτάζουν ένα αντικείμενο και αδυναμία να διακρίνουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου ενός ατόμου, ενώ μπορούν να διακρίνουν το περίγραμμα του σώματός του.

Στην περίπτωση της οπής ωχράς μερικού πάχους τα κύρια συμπτώματα είναι:

Η πλειοψηφία των ασθενών διαμαρτύρεται πως οι ευθείες γραμμές εμφανίζονται καμπύλες και στραβές. Η ποιότητα της όρασης συνήθως είναι χαμηλή ακόμη και όταν τα δύο μάτια είναι ανοικτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι ασθενείς δηλώνουν ότι το μάτι με την οπή ωχράς επηρεάζει το καλό τους μάτι.

Ποια η θεραπεία της οπής ολικού και μερικού πάχους;

Η θεραπεία και στις δύο περιπτώσεις είναι χειρουργική. Η θεραπεία μόνο με ένεση φαρμάκου (με ενζυματική δράση) μέσα στο μάτι, έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί στην κλινική πράξη, εξαιτίας χαμηλής αποτελεσματικότητας και σημαντικών επιπλοκών (τοξικότητα).

Η χειρουργική τεχνική εκλογής είναι η βιτρεκτομή (ή αλλιώς υαλοειδεκτομή). Το χειρουργείο βιτρεκτομής είναι στην πλειοψηφία των περιστατικών ημερήσιας νοσηλείας και με τοπική αναισθησία – δεν χρειάζεται ο ασθενής να μείνει στην κλινική.

Το χειρουργείο έχει διάρκεια συνήθως 30΄ – 45΄ (χειρουργικός χρόνος) και αφαιρείται το υαλοειδές (ο ζελατινώδης ιστός) και μια πολύ λεπτή μεμβράνη από το πίσω μέρος του ματιού με τη βοήθεια μικροσκοπίου και μικροσκοπικής λαβίδας.

Το χειρουργείο είναι επέμβαση “κλειδαρότρυπας” (σαν μια λαπαροσκοπική επέμβαση κοιλιάς). Αυτό σημαίνει ότι στην πλειοψηφία των περιστατικών δεν χρειάζονται ούτε και ράμματα. Προς το τέλος του χειρουργείου το μάτι πληρώνεται με μία μεγάλη φυσαλίδα αερίου, που βοηθά στο να κλείσει η τρύπα.

Ανάλογα με την βαρύτητα του περιστατικού, θα σας ζητηθεί ή όχι να έχετε για κάποιες ώρες ή λίγες ημέρες το κεφάλι σας στραμμένο προς τα κάτω, με σκοπό η φυσαλίδα του αερίου να πιέζει και να κλείσει την οπή. Το ποσοστό επιτυχίας εξαρτάται από το μέγεθος της τρύπας. Σε μικρές οπές το ποσοστό επιτυχίας είναι μεγαλύτερο από 95% και με ένα χειρουργείο.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Η πιθανότητα χειρουργικών επιπλοκών είναι πολύ μικρή και σίγουρα αξίζει ένας ασθενής εφόσον υπάρχουν οι χειρουργικές ενδείξεις να “πάρει” το μικρό ρίσκο και να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης της οπής ωχράς κηλίδας. Οι περισσότεροι ασθενείς με οπή ωχράς κηλίδας που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση βλέπουν καλύτερα μετά το χειρουργείο και με σημαντική βελτίωση στη “διαταραγμένη” όραση που βιώνουν.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ο Dr Αθανάσιος Καραμήτσος διατηρεί Οφθαλμολογικό Ιατρείο στην οδό Μητροπόλεως 41, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με μεγάλη εμπειρία στη Χειρουργική Οφθαλμολογία, αναλαμβάνει τη βελτίωση της όρασής σας με την κατάλληλη για την περίπτωσή σας μέθοδο. Καλέστε για Διάγνωση και Θεραπεία Παθήσεων Ωχράς Κηλίδας.

Καλέστε για ΡαντεβούOnline Ραντεβού

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

ΩΡΑΡΙΟ

Κατόπιν Ραντεβού

Δευτέρα έως Παρασκευή
09.00 – 21.00