Φακοί Επαφής Εφαρμογή - Μόλυνση

Φακοί Επαφής - Οφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος

Φακοί Επαφής: Εφαρμογή και Φροντίδα ώστε να αποφύγετε τη Μόλυνση

Η χρήση των φακών επαφής έχει πολλά πλεονεκτήματα και διευκολύνει πολλούς ασθενείς με διαθλαστικές παθήσεις, όπως μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό. Ένα σωστό για εσάς ζευγάρι φακών επαφής θα προσφέρει άνεση και ευρύ οπτικό πεδίο, χωρίς να επηρεάζει την ποιότητα της όρασής σας. Το κύριο μειονέκτημα των φακών επαφής είναι η ιδιαίτερη προσοχή που απαιτείται κατά τη χρήση τους. Λανθασμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μολύνσεις, όπως επιπεφυκίτιδα και έλκη στον κερατοειδή.

Σωστή χρήση των φακών επαφής: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Τοποθέτηση Φακών Επαφής – Οδηγίες

 1. Πλύνετε τα χέρια σας σχολαστικά ακριβώς πριν από την τοποθέτηση των φακών σας. Χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση καθαριστικά χωρίς έλαια και αρώματα καθώς αυτά μπορεί να κολλήσουν στην επιφάνεια του φακού. Ξεβγάλετε πολύ καλά τα χέρια σας και στεγνώστε τα με μια καθαρή χειροπετσέτα.
 2. Χρησιμοποιήστε την άκρη των δακτύλων σας για να αφαιρέσετε τον φακό από τη θήκη του. Μην προσπαθείτε να ξεκολλήσετε με τα νύχια σας τον φακό από το τοίχωμα της θήκης, διότι αυτή η συνήθεια μπορεί να μολύνει την επιφάνειά τους ή να τους χαράξει. Κατά προτίμηση ξεκινάτε πάντα από το ίδιο μάτι ώστε να μην μπερδέψετε τους φακούς μεταξύ τους.
 3. Ξεπλύνετε το φακό που βγάλατε με το συνοδευτικό υγρό φακών επαφής και όχι με νερό βρύσης ή άλλου είδους ορό ή οφθαλμική σταγόνα.
 4. Ελέγξτε οπτικά τον φακό σας για τυχόν σκισίματα, ρωγμές ή εναποθέσεις στην επιφάνειά του. Μην χρησιμοποιήσετε τον φακό εάν παρουσιάζει οποιαδήποτε μεταβολή στην δομή της επιφάνειάς του.
 5. Βάλτε προσεκτικά τον φακό στον δείκτη ή τον μέσο του επικρατούς χεριού (δεξί για τους δεξιόχειρες, αριστερό για τους αριστερόχειρες) και δείτε αν ο φακός επαφής είναι γυρισμένος στην σωστή πλευρά. Αυτό θα το καταλάβετε αν σχηματίζει ένα «U» και οι άκρες του κοιτούν προς τα πάνω. Στην αντίθετη περίπτωση που σχηματίζει ένα «V» και οι άκρες του βλέπουν προς τα έξω θα πρέπει να τον αναποδογυρίσετε.
 6. Με το έτερο χέρι σηκώστε το πάνω βλέφαρο και κατεβάστε το κάτω βλέφαρο. Για να διευκολύνετε την τοποθέτηση πρέπει να κοιτάζετε σταθερά είτε το ταβάνι είτε το κέντρο του ματιού σας στον καθρέφτη. Με αργή κίνηση απλώς ακουμπήστε τον φακό στην επιφάνεια του ματιού.
 7. Κλείστε τα μάτια σας αργά και στριφογυρίστε τα έναν πλήρη κύκλο ώστε ο φακός να πάει στη θέση του. Ακόμη μπορείτε να τα ανοιγοκλείσετε απαλά μερικές φορές.
 8. Σε περίπτωση που ο φακός επαφής τοποθετηθεί ανάποδα θα σας δώσει την αίσθηση «ξένου σώματος» κατά την κίνηση των βλεφάρων. Θα πρέπει να τον αφαιρέσετε, να τον καθαρίσετε και να τον τοποθετήσετε από την καλή του πλευρά.

Αφαίρεση Φακών Επαφής – Οδηγίες

 1. Πλύνετε τα χέρια σας σχολαστικά ακριβώς πριν από την τοποθέτηση των φακών σας. Χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση καθαριστικά χωρίς έλαια και αρώματα καθώς αυτά μπορεί να κολλήσουν στην επιφάνεια του φακού. Ξεβγάλετε πολύ καλά τα χέρια σας και στεγνώστε τα με μια καθαρή χειροπετσέτα.
 2. Σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη. Ανασηκώστε με το αριστερό σας χέρι το βλέφαρο του δεξιού ματιού και με τον μέσο του δεξιού χεριού κατεβάστε το κάτω βλέφαρο (οι αριστερόχειρες χρησιμοποιήστε τα χέρια αντίθετα).
 3. Χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση τον δείκτη και τον αντίχειρα του επικρατούς χεριού για να «τσιμπήσετε» απαλά και να αφαιρέσετε τον φακό από την οφθαλμική επιφάνεια. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε νύχια κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας καθώς μπορεί να τραυματίσετε και να μολύνετε σοβαρά τον κερατοειδή σας.
 4. Μόλις αφαιρέσετε τον φακό ξεπλύνετέ τον με άφθονο υγρό φακών επαφής και πολύ μαλακά τρίψτε την επιφάνειά του για να απομακρυνθούν τυχόν εναποθέσεις.
 5. Τοποθετήστε τον φακό επαφής σε μια καθαρή θήκη για φακούς, αφού πρώτα την έχετε γεμίσει με φρέσκο υγρό και σφραγίστε την. Η θήκη θα πρέπει να φυλάσσεται προσεκτικά  και είναι καθαρή τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πλευρά της, καθώς κατά το επόμενο άνοιγμα το καπάκι της θα έρθει σε επαφή με τα δάκτυλά σας. Αλλάξτε τη θήκη των φακών επαφής σας κάθε τρεις μήνες ή νωρίτερα αν παρουσιάσει ρωγμή.

Αν και αυτή η διαδικασία μοιάζει χρονοβόρα, δε διαρκεί πάνω από μερικά δευτερόλεπτα για έναν έμπειρο χρήστη φακών επαφής. Είναι δε απαραίτητη προκειμένου να προστατεύσετε τα μάτια σας από πιθανές μολύνσεις.

Συχνές Ερωτήσεις για τη χρήση των Φακών Επαφής

Αλλάξτε τους φακούς επαφής σας συχνά, σύμφωνα με τις οδηγίες τους (π.χ. οι ημερήσιοι φακοί επαφής δεν μπορούν να φορεθούν και δεύτερη φορά). Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει τους φακούς επαφής σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ελέγξτε τις οδηγίες του υγρού και των φακών επαφής. Μπορεί να χρειαστεί να τους απολυμάνετε ξανά πριν τη χρήση τους. Ποτέ μην φοράτε φακούς επαφής που έχουν αποθηκευτεί για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα χωρίς να τους απολυμάνετε ξανά σύμφωνα με τις οδηγίες του υγρού φακών επαφής.

Όλα τα υγρά φακών επαφής δεν είναι κατάλληλα για όλους τους φακούς! Υπάρχουν διάφορα είδη υγρών για τη φροντίδα των φακών, με διαφορετική χημική σύσταση. Η επιλογή υγρού θα γίνει με βάση τον τύπο του φακού που έχει συνταγογραφηθεί από τον οφθαλμίατρό σας και με την ανοχή του ματιού σας στα συστατικά του (συστατικά απολύμανσης και συντηρητικά).

Η επιλογή των φακών επαφής δε γίνεται μόνο με βάση τους βαθμούς σας. Σημαντικό ρόλο παίζει και η καμπυλότητα του φακού επαφής, η οποία θα πρέπει να αντιγράφει την καμπυλότητα του κερατοειδή και την οποία θα μετρήσει ο οφθαλμίατρός σας. Εάν η καμπυλότητα των φακών επαφής δεν αντιστοιχεί στην καμπυλότητα του ματιού σας μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα όπως καταπόνηση του ματιού, θολή όραση και φλεγμονές.

Αφαιρέστε τους φακούς σας και επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρό σας σε περίπτωση που τα μάτια σας παρουσιάσουν πόνο, φωτοευαισθησία, αίσθηση ξένου σώματος, ερυθρότητα, θολούρα ή παράγουν εκκρίσεις.

Καλό θα είναι να αφαιρέσετε τους φακούς σας πριν το μπάνιο, το κολύμπι ή σε οποιαδήποτε διαδικασία τα μάτια σας βρέχονται από το νερό. Κατά την επαφή με το νερό υπάρχει κίνδυνος μετατόπισης του φακού από το μάτι σας και απότομης αλλαγής στην όραση. Ακόμη, κατά την επαφή με το νερό, μικρόβια και άλλες εναποθέσεις είναι ευκολότερο να εγκατασταθούν στην επιφάνεια του φακού, διευκολύνοντας τη μόλυνση.

Οι φακοί επαφής σας δίνουν την ελευθερία να βλέπετε και να ζείτε όπως θέλετε, χωρίς να σας εμποδίζουν τα γυαλιά. Αν φορούσατε γυαλιά για πολλά χρόνια ή μόλις ανακαλύψατε ότι η όρασή σας χρειάζεται διόρθωση, οι φακοί επαφής είναι μια εξαιρετική επιλογή για εξαιρετική όραση. Το πρώτο που επιβάλλεται να γίνει είναι ένας Πλήρης Οφθαλμολογικός Έλεγχος. Ο οφθαλμίατρός σας θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων η οποία πρέπει να προηγηθεί της εφαρμογής των φακών επαφής. Μία άλλη σημαντική παράμετρος που επιβάλλεται να εκτιμηθεί από τον οφθαλμίατρο είναι η καλή εφαρμογή των φακών. Ο φακός επαφής πρέπει να έχει τη σωστή κινητικότητα, να μην είναι ούτε σφικτός ούτε χαλαρός. Την πρώτη περίοδο της εφαρμογής, η χρήση των φακών επαφής πρέπει να είναι σταδιακή και να υπάρχει πάντοτε σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής. Τέλος, ενδείκνυται επίσκεψη στον οφθαλμίατρο μία φορά το χρόνο, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ενοχλήσεις.

Στο οφθαλμιατρείο MY EYE CLINIC στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Dr Αθανάσιος Καραμήτσος πραγματοποιεί Πλήρη Οφθαλμολογικό Έλεγχο (Μέτρηση Οπτικής Οξύτητας, Διαθλαστικός Έλεγχος, Κλινική Εξέταση με Σχισμοειδή Λυχνία κ.α.) και σας προτείνει τους κατάλληλους φακούς επαφής για την περίπτωσή σας!

Καλέστε για ραντεβού

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

ΩΡΑΡΙΟ

Κατόπιν Ραντεβού

Δευτέρα έως Παρασκευή
09.00 – 21.00

ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Μητροπόλεως 41 Θεσσαλονίκη,Κέντρο
Οφθαλμιατρειο στη Θεσσαλονικη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος
Οφθαλμιατρος Θεσσαλονικη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος
Οφθαλμιατρος Θεσσαλονικη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Υπερμετρωπία – Οφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη – Dr Καραμήτσος Αθανάσιος
Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς – Οφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη – Dr Καραμήτσος Αθανάσιος
Μυωπία – Οφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη – Dr Καραμήτσος Αθανάσιος
Call Now Button