Οφθαλμιατρος Θεσσαλονικη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος - ΕΣΠΑ λογοτυπο

Dr Καραμήτσος Αθανάσιος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος MD, MSc, PhD, FEBO

Διδάκτωρ Α.Π.Θ. – Royal Victoria Infirmary UK
Συν. Β’ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική Α.Π.Θ
Εξειδίκευση
Χειρουργική Υαλοειδούς – Αμφιβληστροειδούς
Χειρουργική Καταρράκτη

Επιωχρική Μεμβράνη – Βιτρεκτομή (Video)

Επιωχρική Μεμβράνη - Βιτρεκτομή - Οφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος

Επιωχρική Μεμβράνη: τι είναι;

Η Επιωχρική Μεμβράνη ή Επαμφιβληστροειδική Μεμβράνη είναι μια διαφανής μεμβράνη στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς, η οποία επηρεάζει την περιοχή της ωχράς κηλίδας. Η μεμβράνη αυτή εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες άνω των 60 ετών και μάλιστα σε ποσοστό έως και 30% υπάρχει και στα δύο μάτια του ασθενή.

Συμπτώματα

Διαταραγμένη όραση (οι ευθείες γραμμές εμφανίζονται παραμορφωμένες), έκπτωση της οπτικής οξύτητας.

Αιτίες

Ιδιοπαθείς, δρεπανοκυτταρική αναιμία, οφθαλμικά τραύματα με συνοδό ενδοϋαλοειδική αιμορραγία, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, οφθαλμικές φλεγμονές (ραγοειδίτιδες) και απόφραξη φλεβών του αμφιβληστροειδούς.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Καλέστε μας: 2310 242 411

Ο Dr Αθανάσιος Καραμήτσος διατηρεί Οφθαλμολογικό Ιατρείο στην οδό Μητροπόλεως 41, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με μεγάλη εμπειρία στη Χειρουργική Οφθαλμολογία, αναλαμβάνει τη βελτίωση της όρασής σας με την κατάλληλη για την περίπτωσή σας μέθοδο.Καλέστε για ΡαντεβούOnline Ραντεβού

Επιωχρική μεμβράνη σε νέους ασθενείς

Είναι δυνατόν να εμφανιστεί η συγκεκριμένη παθολογία σε νεότερους ασθενείς ως αποτέλεσμα των ανώτερων αιτιών, αλλά μπορεί να είναι και συγγενής. Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα δημιουργείται εξαιτίας ανώμαλης πρόσφυσης του υαλοειδούς στον αμφιβληστροειδή. Επίσης επιωχρική μεμβράνη μπορεί να εμφανιστεί και σε περιστατικά “Συνδρόμου Ανατάραξης του Μωρού” (Shaken Baby Syndrome).

Ασθενείς που συχνά έχουν επιωχρική μεμβράνη

Οι ασθενείς με ρωγμές στον αμφιβληστροειδή καθώς και αυτοί με ρηγματογενή αποκόλληση εμφανίζουν πολύ συχνά επαμφιβληστροειδικές και επιωχρικές μεμβράνες. Αυτό συμβαίνει γιατί κύτταρα του μελαγχρόου επιθηλίου μεταναστεύουν μέσο της αμφιβληστροειδικής ρωγμής σε διάφορες περιοχές του αμφιβληστροειδούς (και στην περιοχή της ωχράς κηλίδας), διαφοροποιούνται και σχηματίζουν μεμβράνες.

Η οπτική οξύτητα στους ασθενείς με ιδιοπαθούς αιτιολογίας επιωχρική μεμβράνη παραμένει σχεδόν σταθερή ή εμφανίζει μικρή πτώση σε ποσοστό 50%. Μικρότερο είναι το ποσοστό των ασθενών που η όραση εμφανίζεται σημαντικά ελαττωμένη (40%).

Επιωχρική Μεμβράνη: πώς αντιμετωπίζεται;

Η μεμβράνη αφαιρείται χειρουργικά. Η χειρουργική τεχνική είναι η pars plana βιτρεκτομή (συνήθως 25G ή 27G) και αφαίρεση της μεμβράνης με ειδική λαβίδα.

Στην πλειοψηφία η επέμβαση γίνεται υπό τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά. Μετά το χειρουργείο το μάτι είναι καλυμμένο. Η γάζα παραμένει στο μάτι 24 ώρες μετά την επέμβαση και ο ασθενής θα πρέπει να χρησιμοποιήσει οφθαλμικές σταγόνες για 1 μήνα περίπου.

Πότε πρέπει να γίνει το χειρουργείο;

Η αντιμετώπιση ιδιοπαθούς μεμβράνης εξαρτάται από τα συμπτώματα και τη διάρκειά τους. Τις περισσότερες φορές και όταν η οπτική οξύτητα είναι καλή, η απόφαση για χειρουργική επέμβαση εξαρτάται κυρίως από το πόσο τα συμπτώματα επηρεάζουν τη ζωή του ασθενούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις επιλέγεται το χειρουργείο για οράσεις κάτω από 3-4/10.

Πότε και σε τι βαθμό βελτιώνεται η όραση μετά το χειρουργείο;

Η όραση βελτιώνεται στο μεγαλύτερο αριθμό των ασθενών (~80%) σε διαφορετικό βαθμό και ανά περίπτωση. Βελτίωση πολλές φορές αναμένεται αρκετούς μήνες μετά το χειρουργείο.

Παρακάτω παρατίθεται βίντεο χειρουργείου ασθενούς με επιωχρική μεμβράνη του ιατρείου μας My Eye Clinic από τον Χειρουργό Οφθαλμίατρο Dr Αθανάσιο Καραμήτσο.

Η όραση του ασθενή βελτιώθηκε σημαντικά σε μόνο μερικές εβδομάδες από το χειρουργείο.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Καλέστε μας: 2310 242 411

Ο Dr Αθανάσιος Καραμήτσος διατηρεί Οφθαλμολογικό Ιατρείο στην οδό Μητροπόλεως 41, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με μεγάλη εμπειρία στη Χειρουργική Οφθαλμολογία, αναλαμβάνει τη βελτίωση της όρασής σας με την κατάλληλη για την περίπτωσή σας μέθοδο. Καλέστε για Διάγνωση και Θεραπεία Παθήσεων Ωχράς Κηλίδας.Καλέστε για ΡαντεβούOnline Ραντεβού

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

ΩΡΑΡΙΟ

Κατόπιν Ραντεβού

Δευτέρα έως Παρασκευή
09.00 – 21.00

Call Now Button