Οφθαλμιατρος Θεσσαλονικη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος - ΕΣΠΑ λογοτυπο

Dr Καραμήτσος Αθανάσιος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος MD, MSc, PhD, FEBO

Διδάκτωρ Α.Π.Θ. – Royal Victoria Infirmary UK
Συν. Β’ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική Α.Π.Θ
Εξειδίκευση
Χειρουργική Υαλοειδούς – Αμφιβληστροειδούς
Χειρουργική Καταρράκτη

Οπίσθια Αποκόλληση Υαλοειδούς

Οπίσθια Αποκόλληση Υαλοειδούς - Οφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος

Οπίσθια Αποκόλληση Υαλοειδούς, τι είναι;

H Oπίσθια Aποκόλληση Yαλοειδούς αποτελεί φυσιολογική κατάσταση αλλαγής του οφθαλμού και σπάνια συνοδεύεται με πτώση της όρασης. Είναι μια φυσιολογική και κοινή κατάσταση που συμβαίνει σε όλους μας σε κάποιο στάδιο της ζωής μας. Η οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς παρόλο που συνοδεύεται από ενοχλητικά συμπτώματα, δεν προκαλεί ούτε πόνο, ούτε σοβαρές βλάβες στην όραση, αλλά ούτε προκαλεί αλλαγές στον τρόπο που δουλεύει το μάτι μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις η οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς ΔΕΝ προκαλεί μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην όραση.

Οπίσθια Αποκόλληση Υαλοειδούς - Οφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος

Ο Οφθαλμός και η Οπίσθια Αποκόλληση Υαλοειδούς

Το μάτι μας λειτουργεί όπως μια φωτογραφική μηχανή. Όταν παρατηρούμε ένα αντικείμενο, το φως περνά διαμέσου του πρόσθιου τμήματος του ματιού και εστιάζεται με τη βοήθεια του φακού επάνω στον αμφιβληστροειδή. Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας ευαίσθητος ιστός και βρίσκεται κολλημένος στο τοίχωμα του ματιού εσωτερικά και λειτουργεί όπως το φιλμ της φωτογραφικής μηχανής. Ο αμφιβληστροειδής έχει την ικανότητα να μετατρέπει το φως σε ηλεκτρικό σήμα που ταξιδεύει με τη βοήθεια του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος αποκωδικοποιεί το ηλεκτρικό σήμα και το μετατρέπει σε εικόνα.

Το εσωτερικό του ματιού και πιο συγκεκριμένα ο χώρος μεταξύ φακού και αμφιβληστροειδούς είναι γεμάτος με έναν ιστό στη μορφή “ζελέ”, το υαλοειδές. Ο ιστός αυτός είναι διαφανής και είναι προσκολλημένος σε διάφορα σημεία στο πίσω μέρος του ματιού και χρησιμεύει στη διατήρηση του σχήματος του ματιού καθώς και στη μετακίνηση ουσιών στον αμφιβληστροειδή.

Αιτία της Οπίσθια Αποκόλλησης Υαλοειδούς

Με την πάροδο της ηλικίας οι διάφοροι ιστοί του ματιού μεταβάλλονται. Το υαλοειδές όσο μεγαλώνουμε χάνει σταδιακά τη μορφή του ως ζελέ και γίνεται περισσότερο ρευστό, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο πια να διατηρήσει το σχήμα του και να αποκολλάται από τον αμφιβληστροειδή. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς και είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Το 75% των ανθρώπων μετά την ηλικία των 65 έχει οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί και στις ηλικίες 40 και 50 ετών.

Η ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΥΑΛΟΕΙΔΟΥΣ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!!!

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται στο ένα ή και στα δύο μάτια. Η οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς θα συμβεί τελικά και στους δύο οφθαλμούς ταυτόχρονα η σε χρονικό διάστημα που ποικίλει μεταξύ 2 εβδομάδων και 2 ετών!!!

Ιδιαίτερη Προσοχή!

Το 10% των ασθενών με οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς μπορεί να εμφανίσει ρωγμή στον αμφιβληστροειδή, και το 40% των ασθενών με ρωγμή θα οδηγηθεί σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Προσοχή! Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια όρασης! Συνεπώς επί παρουσία συμπτωμάτων συνίσταται άμεση εξέταση από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο, με σκοπό την άμεση θεραπεία σε περίπτωση ρωγμής ή αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς.

Η πιθανότητα αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς είναι ιδιαίτερα χαμηλή, εφόσον έχει ήδη επέλθει οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς.

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς

Τι πρέπει να κάνω εάν βλέπω «μυγάκια» ή «λάμψεις»;

Πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε τον Οφθαλμίατρό σας. Ο Οφθαλμίατρος θα σας υποβάλει σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, ώστε να καταλήξει στη διάγνωση και να προχωρήσει σε πιθανή θεραπεία.

Τι περιλαμβάνει η εξέταση στον οφθαλμίατρο;

Ο εξειδικευμένος Οφθαλμίατρος θα ελέγξει την οπτική οξύτητα, την ενδοφθάλμια πίεση καθώς και θα προβεί στην βιομικροσκοπική εξέταση του πρόσθιου και οπίσθιου ημιμορίου του οφθαλμού μετά από χρήση σταγόνων που διαστέλλουν την κόρη του οφθαλμού (μυδρίαση).

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην εξέταση της περιφέρειας του αμφιβληστροειδούς. Για την εξέταση της περιφέρειας χρησιμοποιούνται ειδικοί εξεταστικοι φακοί καθώς και εξειδικευμένη τεχνική.

Ποια τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα;

Οι “λάμψεις” και τα “μυγάκια” συνήθως ελαττώνονται σε ένταση με την πάροδο του χρόνου και δε βλάπτουν την όραση. Μετά το οξύ επεισόδιο τα συμπτώματα ελαττώνονται και ο εγκέφαλος προσαρμόζεται να «αγνοεί» τα «μυγάκια». Τα «μυγάκια» μπορεί να ποικίλουν σε σχήμα και μέγεθος. Πολλοί τα περιγράφουν ως μαύρα στίγματα, κύκλοι, γραμμές, σύννεφα, ιστός αράχνης. Τα «μυγάκια» δεν βλάπτουν την όραση. Πρόκειται για μικρές συμπυκνώσεις κυττάρων που «αιωρούνται στο υαλοειδές. Το φως διέρχεται μέσα στο μάτι και καθώς περνά από τις μικρές αυτές συμπυκνώσεις σκιά δημιουργείται πίσω τους και πάνω στον αμφιβληστροειδή, που δίνουν την αίσθηση σαν «μυγάκια».

Οι μικρές «λάμψεις» γίνονται ορατές, όταν το «ζελέ» μέσα στο μάτι απομακρύνεται από τον αμφιβληστροειδή. Η πολύ μικρή αυτή μηχανική έλξη στον αμφιβληστροειδή γεννά ηλεκτρικό σήμα, το οποίο μεταφράζεται από τον εγκέφαλο ως φως. Συνήθως, μετά την πάροδο του χρόνου και αφού έχει τελικά επέλθει οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς, δεν εμφανίζονται αυτά τα συμπτώματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα διαρκούν 6 εβδομάδες, αλλά συνήθως διαρκούν περίπου 6 μήνες. Σπάνια τα συμπτώματα αυτά θα εμφανίζονται για χρονικό διάστημα περισσότερο του ενός έτους. Διάρκεια των συμπτωμάτων για περισσότερο των 6 μηνών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα. Πάντως σε αυτές τις περιπτώσεις συνίσταται επανέλεγχος από εξειδικευμένο Οφθαλμίατρο.

Τι ακολουθεί σε περίπτωση ανεύρεσης ρωγμής; Τι περιλαμβάνει η θεραπεία ρωγμής αμφιβληστροειδούς; Είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα;

Η θεραπεία της ρωγμής πρέπει να γίνεται άμεσα και γίνεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων με τη χρήση LASER και με τη χρήση τοπικής αναισθησίας με την μορφή σταγόνων. Σε άλλες περιπτώσεις (σπάνια και ανά περίπτωση) μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλες τεχνικές π.χ. κρυοπηξία. Η άμεση και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση όλων των ρωγμών προλαμβάνει το ενδεχόμενο αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς.

Επέμβαση Ματιών με Laser

Μάθετε περισσότερα για την επέμβαση με laser.

Θέλω να απαλλαγώ από τα «μυγάκια». Τι πρέπει να κάνω; Υπάρχει θεραπεία;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι η σωματική άσκηση, διατροφικές συνήθειες ή η λήψη βιταμινών μπορούν να βοηθήσουν τα «μυγάκια».

Ένας μικρός αριθμός οφθαλμιάτρων χρησιμοποιεί το LASER για να θεραπεύσει τα «μυγάκια». Η χρήση του LASER στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ερευνητές μελετώντας τη χρήση LASER στη συγκεκριμένη περίπτωση κατάφεραν να μειώσουν το μέγεθος τους, αλλά όχι και να τα εξαφανίσουν στο ένα τρίτο των ασθενών και συνεπώς να μην βελτιωθεί η όραση μακροπρόθεσμα. Επίσης υπήρχαν ανησυχίες και επιφυλάξεις σχετικά με την ασφάλεια του LASER σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η ενδεδειγμένη θεραπευτική μέθοδος είναι η Υαλοειδεκτομή ή Βιτρεκτομή (Vitrectomy). Στην υαλοειδεκτομή αφαιρείται χειρουργικά το «ζελέ» από το εσωτερικό του ματιού και έτσι αφαιρείται το σύνολο από τα «μυγάκια».

Επικοινωνήστε μαζί μας

Καλέστε μας: 2310 242 411

Ο Dr Αθανάσιος Καραμήτσος διατηρεί Οφθαλμολογικό Ιατρείο στην οδό Μητροπόλεως 41, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με μεγάλη εμπειρία στη Χειρουργική Οφθαλμολογία, αναλαμβάνει τη βελτίωση της όρασής σας με την κατάλληλη για την περίπτωσή σας μέθοδο.Καλέστε για ΡαντεβούOnline Ραντεβού

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

ΩΡΑΡΙΟ

Κατόπιν Ραντεβού

Δευτέρα έως Παρασκευή
09.00 – 21.00

Call Now Button