Οφθαλμιατρος Θεσσαλονικη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος - ΕΣΠΑ λογοτυπο

Dr Καραμήτσος Αθανάσιος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος MD, MSc, PhD, FEBO

Διδάκτωρ Α.Π.Θ. – Royal Victoria Infirmary UK
Συν. Β’ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική Α.Π.Θ
Εξειδίκευση
Χειρουργική Υαλοειδούς – Αμφιβληστροειδούς
Χειρουργική Καταρράκτη

Οφθαλμός και τοξικότητα από Υδροξυχλωροκίνη (plaquenil) - Ταμοξιφαίνη - Φαινοθειαζίνη

Ομιλία ΟΕΒΕ

Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Dr. Αθανάσιος Καραμήτσος συμμετείχε στο εκπαιδευτικό φροντιστηριακό σεμινάριο της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος με θέμα ”Επίκτητες παθήσεις Αμφιβληστροειδούς και Ωχράς κηλίδας – Τοξικότητα από Χλωροκίνη – Ταμοξιφαίνη – Φαινοθειαζίνη” στη Θεσσαλονίκη, 1.12.2021.
Οφθαλμός και Τοξικότητα - Ομιλία ΟΕΒΕ - Οφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη - Dr Καραμήτσος Αθανάσιος

Η Υδροξυχλωροκίνη (PLAQUENIL), παράγωγο της χλωροκίνης, χρησιμοποιείται έναντι της ελονοσίας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του συνδρόμου Sjögren, του Ερυθηματώδους Λύκου και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων. Στον οφθαλμό το φάρμακο συνδέεται με τη χρωστική μελανίνη των κυττάρων του Μελαγχρόου Επιθηλίου του Αμφιβληστροειδούς προκαλώντας στη συνέχεια μη αναστρέψιμες βλάβες στους φωτοϋποδοχείς της ωχράς κηλίδας.

Η Ταμοξιφαίνη είναι ένας εκλεκτικός ρυθμιστής των οιστρογονικών υποδοχέων (αντι-οιστρογόνο), και χρησιμοποιείται σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Στον οφθαλμό προάγει την κυτταρική αυτοφαγία και τον πρόωρο κυτταρικό θάνατο των κυττάρων του μελαχρόου επιθηλίου. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια όπως καταρράκτη και εναποθέσεις κρυστάλλων στην ωχρά κηλίδα.

Παράγωγα της Φαινοθειαζίνης (Χλωροπρομαζίνη, Λεβομεπρομαζίνη, Προμαζίνη), είναι χρήσιμα αντιψυχωσικά φάρμακα που δρουν εμποδίζοντας τη μετάδοση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν καταρράκτη και σοβαρή ατροφία του μελαχρόου επιθηλίου του αμφιβληστροειδούς.

Το ρίσκο της τοξικότητας αυτών των φαρμάκων στον οφθαλμό εξαρτάται από τη δοσολογία και τη χρονική διάρκεια λήψης τους, καθώς η μακρόχρονη έκθεση σε αυτά αυξάνει και την πιθανότητα εμφάνισης οφθαλμικών επιπλοκών.

Συστήνεται οι ασθενείς που λαμβάνουν, ή πρόκειται να λάβουν, αγωγή με αυτά τα σκευάσματα να υποβάλλονται σε τακτικό πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο. Οι σύγχρονες τεχνικές της Τομογραφίας οπτικής συνοχής (OCT), των Οπτικών πεδίων, και του Αυτοφθορισμού συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πρώιμη εντόπιση παθολογικών αλλοιώσεων στον αμφιβληστροειδή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Οπτική Τομογραφία Συνοχής - OCT

Η Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT) αποτελεί σήμερα τη σημαντικότερη (μαζί με την αγγειογραφία) και συχνότερα εφαρμοζόμενη απεικονιστική εξέταση του αμφιβληστροειδούς και, πιο συγκεκριμένα, της ωχράς κηλίδας.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Καλέστε μας: 2310 242 411

Ο Dr Αθανάσιος Καραμήτσος διατηρεί Οφθαλμολογικό Ιατρείο στην οδό Μητροπόλεως 41, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με μεγάλη εμπειρία στη Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια, αναλαμβάνει τη βελτίωση της όρασής σας με την κατάλληλη για την περίπτωσή σας μέθοδο.

Καλέστε για ΡαντεβούOnline Ραντεβού

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΣ

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

ΩΡΑΡΙΟ

Κατόπιν Ραντεβού

Δευτέρα έως Παρασκευή
09.00 – 21.00

Call Now Button